WORDPRESS УЕБ САЙТ

WordPress (транскрипция – Уърдпрес) е вид свободен софтуер с отворен код за създаване на блогове и/или сайтове, използващсистема за управление на съдържанието (CMS) и е базиран на PHP и MySQL. Системата може да се ползва по два начина: или директно в Интернет, например в сайта WordPress.com, или за индивидуална употреба – Wordrpress пакета се инсталира на собствен компютър и компютърът изпълнява функциите на сървър. WordPress предлага изключително лесен и интуитивен административен панел, който е полезен за обикновените потребители. Същевременно отвореният код предлага голяма свобода на специалистите. Цялата система предлага огромен набор от безплатни и (относително) евтини шаблони, наречени „теми“ (themes) и разширения (plugins).

WordPress притежава web-базирана система от шаблони (web template system), които използват т.нар. шаблонен процесор (template processor).

„Теми“

Платформата предлага огромен набор от „теми“, които придават различен облик и функционалност на даден блог. Различните теми не променят съдържанието и не нарушават целостта на сайта. Част от тях са платени, а друга са със свободен или ограничен достъп. Освен това съществува възможност потребителят сам да създава и развива свои собствени теми. Всеки WordPress сайт изисква избор на поне една тема. Всяка тема трябва да бъде създадена съгласно стандартите на WordPress използвайки структуриранPHP, валиден HTML и CSS. С цел подобряване на функционалността, PHP, HTML и CSS кодът в темите може да бъде добавян или променян. Системата предлага две различни възможности за инсталирането на дадена „тема“:

 1. през самата система
 2. чрез FTP (file transfer protocol).

Разширения (plugins)

Архитектурата на WordPress използва разширения (plugins). До момента (2016) съществуват 44 160 различни добавки, всяка от които предлага собствени функции и характерни черти. Разширената функционалност позволява на потребителите да приспособят сайта си към своите специфични нужди. Тези персонализации варират от оптимизация за търсачки до клиентски портали (client portals), използвани за показване на лична информация при влизане в профила на потребителите, както и системи за управление на съдържанието, или функции за показване на съдържанието като например добавяне на джаджи (widgets) и навигационни ленти (navigation bars). Трябва да се има в предвид, че не всички налични разширения са съвместими с последната налична версия на WordPress и поради това тези приставки може или да не функционират правилно, или изобщо да не работят.

Разширенията са с отворен код и могат да бъдат свободно променяни от програмистите. Голяма част от тях са безплатни, а други са платени или с ограничен достъп.

Уиджетс (джаджи)

Това са малки модули, който се поставят в различни части на сайта, като хедър (header), футър (footer) или страничните части (sidebar) на блога, чрез опцията влачи-и-пусни (drag-and-drop) през административния панел. Някои от тези джаджи предлагат възможността да се поставят в блога поле за търсене, календар, категории, архиви, най-нови теми (съобщения, пост) и допълнителни линкове към други сайтове.

Мобилни устройства

Има разработени приложения за различни мобилни устройства с разнообразни операционни системи: WebOS, Android, iOS , Windows Phone и BlackBerry, които са разработени от Automattic и предлагат ограничен набор от възможности. Като например:

 • добавяне на нови теми (съобщения, пост)
 • страници
 • коментиране
 • модериране на коментари
 • отговор на коментари.

Поддържани езици

Към април 2016, последната версия на WordPress е преведена изцяло на 56 езика, измежду които и български. Има започната работа по превода на още около 90 езика. Пълен списък на превежданите езици, нивото на завършеност на превода, както и преводаческите екипи може да бъде намерен на официалната страница на проекта.[1]

Други черти

WordPress също така предлага интегрирано управление на връзките (integrated link management); „приятелски ” търсачки (search engine–friendly); структура, базирана на постоянна връзка (препратка) (Permalink); възможност да се присвоят няколко категории към статиите; поддръжка за обозначаване на етикети на постове и статии. Автоматичните филтри осигуряват стандартизирано форматиране и оформяне на предварително зададен стил на текста в статиите (например автоматично сменяне на ” ” с „”).

WordPress също така поддържа стандартите Trackback и Pingback за показване на връзки към други сайтове, които сайтове от своя страна са свързани към пост или статия. Постовете в блог, създаден в WordPress, могат да бъдат редактирани в HTML с помощта на визуален редактор или с помощта на определен брой разширения, които осигуряват разнообразие от персонализирани функции за редактиране.


Процес на изработка


Инслатация на системата

1

Подбор на правилните модули настройка и адаптаия към вашият сайт

2

Качване на предоставеното от вас съдържание

4

SEO Оптимизация при желание от клиента

5


Съгласно World Wide Web Technology Surveys към март 2016 г., WordPress е най-популярната система за автономни блогове. Тази система е използвана при създаването на 26,3% от всички сайтове. Високата популярност се дължи на това, че WordPress предлага:

 • Възможност за публикуване с помощта на програми от трети страни;
 • Лесно инсталиране и конфигуриране;
 • Поддръжка на RSS, Atom, trackback, pingback;
 • Подключаеми разширения (plugins) с уникално проста система за взаимодействие с кода; поддръжка на така наречените „теми“, позволяваща лесна промяна както на външния вид, така и на начина на представяне на данни;
 • „Темите“ са реализирани като набор от файлове-шаблони, което влияе положително на скоростта и гъвкавостта;
 • Огромни библиотеки от „теми“ и „плъгини“;
 • Зададеният архитектурен потенциал позволява лесното реализиране на комплексни решения.


ser-wpc1Нека стартираме 

вашият проект не губете време


Ние ще ви помогне да постигнете целите си и да развиете бизнеса си.


Контакт с нас